SINUMERIK voor het onderwijs

De voordelen van Sinumerik in de klas

Sinutrain op school

De simulatie software van SINUMERIK heet Sinutrain. Met deze software is het mogelijk om 1 op 1 de bediening en programering van een CNC-machine te simuleren. Dezelfde handelingen zoals die op de machine moeten worden verricht, worden ook uitgevoerd in Sinutrain. In plaats van dat een groep studenten rondom 1 machine met 1 bedieningspaneel moet staan, kan dankzij Sinutrain ieder voor zich, in zijn eigen tempo werken achter de PC, alsof hij aan de machine staat. Bovendien biedt SINUTRAIN de mogelijkheid voor u als docent om klassikaal uitleg te geven met behulp van bijvoorbeeld een beamer.


Sinutrain in de praktijk

Speciaal voor het onderwijs, zijn er diverse pakketten van Sinutrain verkrijgbaar. Zo zijn er SInutrain klaslokaal-paketten verkrijgbaar. In zo'n pakket bevinden zich 18 permanente licenties, waarmee de PC's op school voorzien kunnen worden van een geldige Sinutrain licentie. Tevens bestaat de mogelijkheid om studenten-licenties aan te schaffen. Hiermee kunnen de studenten gedurende 300 uur op hun eigen PC, met hun eigen licentie, werken en oefenen met Sinutrain. Indien u geintereseerd bent in een van deze oplossingen, neem dan contact op met Siemens.

In het bedrijfsleven wordt Sinutrain gebruikt als programmer-gereedschap. Terwijl de machine spanen maakt, kan de bediener het volgende werkstuk alvast programeren en testen op zijn laptop. Hiervoor is een machineaanpassing in Sinutrain gerealiseerd, waardoor de situatie in de simulatie omgeving perfect overeenkomt met de werkelijkheid. Ook voor scholen is zo'n machineaanpassing mogelijk. Leerlingen kunnen op de PC hun werkstukken programmeren en uittesten, waarna het programma eenvoudig via USB of netwerk naar de machine kan worden gestuurd om het werkstuk te gaan produceren.

Vanuit Siemens zijn Nederlandstalige lesboeken beschikbaar, zowel voor frezen als voor draaien. De pdf's van deze boeken vindt u op de download pagina voor Nederlandstalige documentatie

Referenties

Intussen zijn er al diverse onderwijsinstellingen en bedrijven die met SInutrain werken. Voorbeelden zijn Zadkine in Rotterdam, Davinci college in Dordrecht en Drenthe College in Emmen.Maar ook bijvoorbeeld Verder In Techniek in Doetinchem en Stodt in Hengelo maken bij hun opleidingen gebruik van Sinutrain.

Benefits

De voordelen van Sinutrain voor het onderwijs op een rij

  • Klassikaal onderwijs geven in CNC-programmering

  • Dankzij machine aanpassing, kan het in Sinutrain geprogrameerde werkstuk daadwerkelijk geproduceerd worden op een machine

  • Iedere leerling kan in zijn eigen tempo werken aan de werkstukken, zonder de machine bezet te houden