SIMATIC WinCC

Een standaard die past

De standaard

WinCC is ontworpen als technologie en industrie onafhankelijke basis, een modulair platform dat flexibel kan worden uitgebreid. WinCC maakt plant visualization mogelijk voor zowel veeleisende single-user applicaties, complexe multi-user applicaties of zelfs gedistribueerde systemen met meerdere servers en (web) clients.

WinCC combineert zowel production als process automation, met referenties in alle mogelijke branches als bewijs voor de brede toepasbaarheid. WinCC is de industry standaard op het gebied van process visualisatie, als autonoom SCADA-Systeem (Supervisory Control and Data Acquisition) of als HMI component van SIMATIC PCS 7. De vele WinCC Option en Add-ons bieden aanvullende mogelijkheden voor specifieke branches zoals pharmaceutical of water treatment.

Efficiënt tijdens engineering en runtime

WinCC laat niets te wensen over op het gebied van efficiëntie en gebruikersvriendelijkheid. Libraries en wizards maken het genereren van een project snel en eenvoudig waarbij ook de kans op fouten sterk wordt gereduceerd. Als software voor de meest complexe HMI taken kan WinCC omvangrijke projecten en mass data verwerken (Configuration Studio, Cross reference List,..).

Gebruikersspecifieke faceplates kunnen worden gemaakt en beheerd op een centrale locatie met behulp van block-technologie. Wijzigingen worden automatisch geïmplementeerd op alle plaatsen waar de faceplates zijn toegepast. Efficiënte bediening is mogelijk dankzij applicatiespecifieke menu’s en toolbars die net als in Windows zowel vast kunnen worden gezet of naar eigen inzicht worden verschoven.

Geschikt voor wereldwijde toepassing

Het engineeringsysteem biedt de keuze uit 5 Europese en 4 Aziatische talen. Elke display taal kan eenvoudig en efficiënt worden geïmplementeerd tijdens runtime. UNICODE biedt de mogelijkheid om op ieder willekeurig moment de taal aan te passen, zowel tijdens engineering als runtime. Deze aanpassingen zijn onafhankelijk van de taal van de WinCC Server en de taal van het besturingssysteem van de PC.

Geïntegreerde data archivering

Historische process informatie wordt opgeslagen in process value archives. Het archiveren van data en events in de vorm van process value, messages en user archives gebeurt met hoge snelheid: tot 10.000 meetwaarden per seconde en tot 15.000 messages binnen 10 seconden als een message burst. De eisen aan geheugenruimte zijn zeer laag dankzij krachtige data compressie. In het WinCC basis systeem is het mogelijk om 512 archive tags te archiveren. PowerPacks bieden de mogelijkheid om dit aantal tot 80.000 tags per server te verhogen. Long-term archiving, centraal en optioneel redundant, is mogelijk met het implementeren van de SIMATIC Process Histrorian optie.

Geïntegreerde User Management inclusief SIMATIC Logon

Met WinCC User Administration worden gebruikersrechten toegewezen en beheerd voor zowel configuration als runtime. Als Administrator kan op ieder moment, ook tijdens runtime, tot 128 user goups met ieder tot 128 individuele gebruikers worden aangemaakt met bijbehorende rechten binnen WinCC. In totaal zijn er 999 access rights mogelijk. Sinds WinCC V7 is SIMATIC Logon onderdeel van het WinCC basis systeem. De user administration met SIMATIC Logon integreert het security systeem en user management van Windows en voldoet aan de aanvullende security requirement van de FDA regulations. SIMATIC Logon biedt als onderdeel van het WinCC basis systeem verschillende security mechanismen en biedt mogelijkheden voor plantwide user management.

Een configuratie tool biedt gebruikersspecifieke settings:

  • Language and environment (domain and workgroup)

  • Login device: Keyboard / Chipcard Reader / other devices

Users kunnen inloggen in hun eigen taal met keyboard of chipcard waarbij naam, domain en password encrypted zijn.

Intuïtive bediening met 2-finger multi-touch gestures

State-of-the-art, innovatieve bedienconcepten met Multi-touch gestures winnen snel terrein in industriële omgevingen. The gestures die users kennen vanuit de consumenten markt maken de bediening van complexe production plants eenvoudiger en intuïtiever.

SIMATIC WinCC V7.2 ondersteund two-finger operation. Hiermee kan functionaliteit als zooming en wiping worden geïmplementeerd voor schemnavigatie en panning. Tevens wordt two-hand operation ondersteund, bijvoorbeeld voor een vrijgave toets die moet worden ingehouden voordat een setpoint kan worden aangepast.

Virtualisatie

Om administratie en onderhoud te reduceren wordt ook in de automatisering steeds vaker virtualisatie toegepast waarbij de applicaties worden losgekoppeld van de hardware. Dit maakt het mogelijk om van een centraal punt het systeem te beheren en vereenvoudigd het maken van backups en het restoren van het systeem.

Client omgevingen kunnen eenmalig worden geïnstalleerd en vervolgens gedistribueerd over één of twee virtualisatie server gebruik makend van virtuele sessies (instances).

7-8-2013 | Author: Name