Schaalbaarheid

Van single-user systeem tot web-based oplossing

Algemeen

Om in te kunnen spelen op veranderende eisen moet het visualisatie systeem op ieder moment uitbreidbaar zijn zonder technische obstakels of het opzetten van een compleet nieuwe configuratie. Investeringszekerheid is een top prioriteit.

SIMATIC WinCC biedt geïntegreerde schaalbaarheid, van kleine single-user oplossingen tot client/server oplossingen en operator stations via het web. Redundante oplossingen voor hoogste beschikbaarheid en zekerheid kunnen ook worden opgebouwd.

WinCC complete package / runtime package

De WinCC systeem software is beschikbaar in twee basis varianten:

  • WinCC complete package (RC: license for runtime and configuring)

  • WinCC runtime package (RT: runtime license)

Beide pakketten zijn beschikbaar met 128, 512, 2k, 8k, 64k,100k, 150k of 256k Powertags. PowerPack bieden de mogelijkheid de beschikbare PowerTags te verhogen. Zodoende groeit WinCC mee met uw applicatie.

Alleen process tags die verbonden zijn met de controller of andere data bronnen via een WinCC communication channel worden aangemerkt als PowerTags. Het WinCC basis systeem biedt de mogelijkheid om tot 512 archive tags te configureren, omdat WinCC wordt geleverd inclusief een Microsoft SQL Server licentie. In de maximale configuratie kunnen met behulp van PowerPacks tot 120.000 tags worden gearchiveerd.

SIMATIC WinCC biedt een configuratie user interface in Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Chinees (simplified en traditional) Japans en Koreaans.
Voor de Asian WinCC versies is een additionele hardware dongle vereist. De software licenties zijn identiek aan de Europese versie.

Client-Server oplossingen

Voor meer uitdagende configuraties kan een krachtig Client-Server systeem worden opgebouwd met behulp van de WinCC/Server optie. De server optie biedt de mogelijkheid om op ieder moment gecoördineerde operator stations (multi-user systeem) op te bouwen vanuit single-user systemen. Op deze manier kunnen in totaal 18 WinCC Servers en 32 WinCC Clients per server in één plant configuratie worden opgenomen. Dit biedt de mogelijkheid de totale applicatie te distribueren over verschillende servers afhankelijk van de fysieke (body shop, paint shop) of functionele (alarm server, archive server) architectuur van de plant.


Central Archive Server oplossing

SIMATIC PCS 7 Process Historian biedt high-perfomance long-term archiving functionaliteit met perfecte integratie van WinCC SCADA. Process data en messages kunnen real-time worden weggeschreven naar centrale archieven zonder dat extra engineering noodzakelijk is.

Het centrale long-term archive kan data verwerken van verschillende WinCC systemen. De analyse van de data kan met standaard WinCC functies of met SIMATIC Information Server voor verdere verwerking.

SIMATIC Process Historian vervangt de WinCC/CentralArchiveServer optie.


Redundante Server oplossingen

De WinCC/Redundancy optie biedt de mogelijkheid twee WinCC Server PC’s parallel te koppelen die elkaar monitoren. Wanneer één van de servers uitvalt neemt de tweede server de controle van het gehele systeem over. Wanneer de uitgevallen server weer bijkomt worden alle process value archives en messages gesynchroniseerd. Het automatisch overschakelen naar de redundante server gebeurt niet alleen uitval maar ook bij communicatie storing.


Web Client oplossingen

De WinCC/Web Navigator optie maakt het mogelijk een plant te monitoren en te bedienen via Intranet of Internet. Web Navigator bestaat uit een combinatie van de Web Navigator Server en de Web Navigator Client. De webserver kan een WinCC single-user station zijn of een willekeurig station in een WinCC Client/Server configuratie. Een Web Navigator Server kan afhankelijk van de licentie tot 50 clients voorzien van process screens, messages en actuele process data.


Thin Client oplossingen

Met Simatic WinCC in een client-server configuratie kunnen Windows PCs, SIMATIC Thin Clients of mobiele handheld devices worden ingezet als operating station. WinCC maakt gebruik van een innovatieve Thin Client concept waarbij de voordelen van Web en terminal server technologie wordt gecombineerd. Dergelijke oplossingen hebben minimale systeemeisen op hardwaregebied, de applicatie zelf draait immers op de terminal server. Per terminal server kunnen tot 25 thin clients worden verbonden. In deze opzet is er slechts dataoverdracht tussen de thin client en de terminal server. De verwerking van de input en het updaten van de process screens vind plaats op de terminal server, waarna screen output wordt verzonden naar de thin client om daar te worden weergegeven op het scherm.


Update Service en Special licenses

WinCC/Comprehensive Support (Software Update Service)
De Software Update Service voor WinCC bestaat uit Updates en Upgrades van de WinCC basis software en de WinCC opties. Daarnaast wordt bij iedere uitgave aanvullende informatie geleverd over de upgrades, verbeteringen en implementatie.

Trainer Packages
In het programma Siemens Cooperates with Education zijn een trainer packages verkrijgbaar voor scholing en onderwijs tegen aangepaste condities


1-8-2013 | Author: Name